0 položek - 0Kč
Top Ads
HurryUP!!!

Free Shipping ANY ORDER
SAVE UP TO 80%OFF

Švýcarsko 2-0 Itálie: Švýcaři se spojují v Berlíně

Tým Murata Yakina, hrající jako dobře sehraný klubový celek, překonal Itálii v Berlíně a postoupil do čtvrtfinále UEFA EURO 2024 na úkor obhájců titulu.

Remo Freuler a Ruben Vargas zajistili vítězství Švýcarska v Berlíně, když v osmifinále UEFA EURO 2024 vyřadili obhájce titulu.

Stručný přehled zápasu: Švýcarský tlak se vyplatil

Remo Freuler slaví po prolomení bezgólového stavu v Berlíně.

Švýcarsko se snažilo ovládnout držení míče a uspělo, i když trvalo až do 24. minuty, než si vytvořili šanci, kdy Breel Embolo prošel italskou ofsajdovou pastí a donutil Gianluigiho Donnarummu k zákroku. Prudký tah pak vedl k vedení, když Vargasův průnikový míč zleva našel Freulera z Boloni, který zpracoval a nízkou střelou překonal Donnarummu.

Itálie, která se snažila najít mezery v dobře organizované švýcarské základní sestavě s celkem 723 reprezentačními starty, by byla do přestávky prohrávala 2-0, kdyby Donnarumma neodvrátil přímý kop Fabiana Riedera na tyč a mimo.

Druhý gól však brzy přišel, když další hráč Boloni – Michel Aebischer – našel na hranici pokutového území nehlídaného Vargase, který stylově zakončil střelou do horního rohu branky.

Švýcaři málem dali soupeři šanci, když obranná hlavička Fabiana Schära trefila tyč branky Yanna Sommera, ale byla to vzácná chyba z týmu, který riskoval, ale vždy měl možnost odkopu, a zřídka vypadal nervózně až do závěrečných fází, kdy tým Luciana Spallettiho vsadil všechno na jednu kartu. Gianluca Scamacca krátce rozvířil puls, když v 74. minutě trefil břevno. Jinak Švýcarsko vypadalo, že to zvládne snadno.

Reakce a analýzy

Hráč zápasu: Ruben Vargas (Švýcarsko)

Kvalitní gól, chytrá asistence, dobrý pohyb, energický. Vargas byl nebezpečný v soubojích jeden na jednoho a velkým přínosem v obraně.

Anna-Sophia Vollmerhausen, reportérka Švýcarska

Poslední vystoupení Švýcarska v této fázi znamenalo jeden z nejslavnějších výsledků v jejich historii, když na EURO 2020 vyřadili Francii na penalty. Vyřazením obhájců titulu s opravdu dominantním výkonem by tento výsledek mohl nyní patřit mezi největší švýcarská vítězství vůbec.

Paolo Menicucci, reportér Itálie

Obhájci titulu jsou venku po zklamání. Azzurri byli většinu zápasu přehráni a pouze v závěrečném útoku se přiblížili ke skórování. Příliš málo, příliš pozdě na postup v turnaji proti týmu Švýcarska, který se zdál fyzicky i technicky silnější po téměř celý zápas.

Reakce trenérů

Murat Yakin, trenér Švýcarska

"Vyhráli jsme nesmírně důležitý zápas a na tom záleží. Co se stane zítra, je jiná otázka. Ano, vyhráli jsme, ale důležitý je způsob, jakým jsme hráli. Dominovali jsme ve všech částech hřiště a skórovali ve správný čas. Neplánuji se dívat dopředu. Je důležité si vychutnat tyto výsledky, kterých jsme dosáhli."

Ruben Vargas, útočník Švýcarska

"Popiš můj gól? Krátce před začátkem druhého poločasu mi Granit [Xhaka] řekl: 'Prosím, dej gól.' O pár sekund později jsem našel míč u svých nohou a udělal, co Granit řekl, a vystřelil!"

Luciano Spalletti, trenér Itálie

"Zkusili jsme na tomto turnaji několik věcí, ale odcházím s myšlenkou, že musím něco změnit. Není to tak skandální výsledek, jak si lidé budou myslet. Prošli jsme těžkou skupinou. Ale neviděli jsme tým s osobností v základech. A to je to, co jsme se z této zkušenosti na EURO 2024 naučili."

Breel Embolo, útočník Švýcarska

"Zasloužili jsme si vyhrát proti obtížnému týmu. Byli jsme kompaktní a vytvořili jsme si šance. Sehráli jsme opravdu dobrý zápas a skórovali ve správný moment. Jsem opravdu hrdý na tým, na personál a na celou zemi."

Fabian Rieder, záložník Švýcarska

"Pocit je skvělý, protože jsme předvedli opravdu dobrý výkon. Od první sekundy jsme ukázali, že opravdu chceme vyhrát tento zápas. Duch týmu je neuvěřitelný; všichni jsou šťastní, všichni běží za ostatními, a myslím, že jsme to ukázali na hřišti."

Klíčové statistiky

  • Sedm gólů Švýcarska na EURO 2024 vstřelilo sedm různých hráčů; Freuler je nyní nejstarším střelcem Švýcarska na EURO ve věku 32 let a 75 dnů – překonal rekord Maria Gavranoviće z EURO 2020 (31 let a 216 dnů).
  • Švýcaři nevyhráli v 11 zápasech proti Itálii před tímto zápasem (6 remíz, 5 proher) od květnové kvalifikace na Mistrovství světa 1993, kterou vyhráli 1-0.
  • Itálie poprvé inkasovala více než jeden gól na Mistrovství světa nebo EURO od finále EURO 2012, kdy prohrála se Španělskem 4-0.
  • Švýcarsko postoupilo do čtvrtfinále druhého po sobě jdoucího EURO, když se poprvé dostalo do čtvrtfinále na EURO 2020. Prohráli pouze jeden z posledních 18 mezinárodních zápasů (8 výher, 9 remíz).
  • Itálie se poprvé od roku 2004 neprobojovala do čtvrtfinále EURO; obhájci titulu byli vyřazeni v osmifinále na posledních třech EURO (Portugalsko na EURO 2020 a Španělsko na EURO 2016).
  • Gianluca Mancini se stal prvním Italem, který debutoval na EURO v knockoutovém zápase od zavedení skupinové fáze v roce 1980.

Sestavy

Švýcarsko:

Sommer; Schär, Akanji, Rodríguez; Aebischer (Steffen 90+2), Freuler, Xhaka, Rieder (Stergiou 71); Vargas (Zuber 71), Embolo (Duah 77), Ndoye (Sierro 77)

Itálie:

Donnarumma; Mancini, Bastoni, Darmian (Cambiaso 75); Di Lorenzo, Cristante (Pellegrini 75), Fagioli (Frattesi 86), Barella (Retegui 64), El Shaarawy (Zaccagni 46); Scamacca, Chiesa

Verwante Tags

EURO 2024 Rubén Vargas Remo Freuler Švýcarsko Itálie Fotbalové Dresy Mistrovství Evropy 2024

Nieuws gerelateerde Producten

Fotbalové Dresy Švýcarsko Mistrovství Evropy 2024 Venkovní Dres Mužské
Fotbalové Dresy Švýcarsko Mistrovství Evropy 2024 Domácí Dres Mužské
Fotbalové Dresy Itálie Mistrovství Evropy 2024 Venkovní Dres Mužské
Fotbalové Dresy Itálie Mistrovství Evropy 2024 Domácí Dres Mužské
x